selamat tinggal 2011…

hanya ada 2 hari saja lagi untuk kita melangkah ke tahun baru 2012….ada sesiapa yang mula berkira-kira di mana nak sambut tahun baru ni?

hotel dan tempat-tempat yang biasa kita pergi seperti port dickson, genting, langkawi mesti penuh tu. kalau tak nak pening kepala just dok kat rumah je lah. tengok tv. setiap stesen tv dah mula buat countdown ni. best gak ceritanya kan…

kebiasaannya juga mulalah orang sekeliling bertanya apa azam tahun baru ni. baik di radio, tv mahupun kawan-kawan di ofis….sedangkan semasa menyambut awal muharam lepas takda sapa pun yang kisah tentang azam berazam ni kan? dah lumrah tu..hehe.. bahkan saya pun lebih meraikan kedatangan tahun baru masihi.

tapi bukanlah dengan keluar berpesta ke dataran merdeka atau bukit bintang. namun begitu,  kedatangan awal muharam tidaklah saya pinggirkan. sewaktu penghujung asar saya dah bersedia lengkap bertelekung untuk membaca doa akhir tahun bersama abang mat. jika di kampung kami sekeluarga akan membacanya bersama dan terus solat maghrib berjemaah.

bagi sambutan tahun baru masihi kebiasaannya hanya ada 2 pilihan. pilihan pertama balik kampung. berkumpul dengan mak, semua abang-abang besar dan kakak. malam buat bbq…sambil sembang panjang. bila masuk jer pukul 12.00 malam. kami sekadar ucapkan selamat tahun baru..itu saja.

pilihan kedua hanya dok kat rumah, tak balik kampung. tengok apa saja cerita menarik kat tv. tambahan pula mesti ada konsert ambang merdeka….haaaaa…layan yang tu pun cukup dah…hehehe

dan bila kat tv buat countdown 10-1 detik-detik nak masuk tahun baru…saya dah stand-by kat balkoni. tu yang bestnya rumah tingkat 5 mengadap view KL ni….semua jelas nampak. KLCC, Menara KL, Bangunan Maybank, Great Eastern Mall…dan macam-macam lagi bangunan yang menghiasi latar kuala lumpur. macam gambar ni…

masuk saja tahun baru mulalah berdentum bunga api. dari semua arah!!…sampai tak tahu nak tengok yang mana..memang meriah. bunga api yang paling cantik dari area KLCC, Bukit Bintang dan Dataran Merdeka. itu belum lagi sambutan ‘kecil-kecillan’ daripada kelab atau persatuan dan tak mustahil juga jutawan kat area ampang nih! kita akan dapat tengok bunga api dari arah Pandan Indah, Bandar Ampang, Bukit Indah dan di depan rumah saya sendiri.

dannnn semuanya serentak!!!!  fuhhhhhh…..memang cantikkkk. bukan 1-2 atau 3 bunga api…tapi 7-8 bunga api akan meletup serentak dan mewarnai langit. ada la dalam 15-20 minit kita akan terpaku melihat keindahannya yang berwarna warni tu.

tahun 2011 adalah tahun yang paling mencabar bagi saya. sepanjang hidup…tahun inilah yang  telah menguji keupayaan untuk membuat keputusan yang sangat besar. saya telah melalui saat-saat genting dalam hidup. sukar untuk mengharunginya jika tanpa sokongan daripada keluarga yang sentiasa menyayangi kita.

tapi disebalik ujian yang sarat itu..alhamdulillah…Allah swt  ketemukan semula dengan sahabat-sahabat yang telah dikenali sejak tadika dulu yang kini menjadi sebahagian dari hidup saya.

mereka telah hadir sewaktu saya benar-benar memerlukan bahu seorang sahabat sejati untuk melepaskan lelah seketika setelah penat mengharungi perjalanan yang menyakitkan …kerana mereka jugalah saya mampu ketawa dan melupakan segala kenangan pahit yang hanya akan menjadi sejarah.

wahai kenangan yang memilukan…pergilah. jangan kau hadir lagi dalam hidupku…

ddmk: tak mempunyai azam 2012…cuma berdoa moga tahun ini akan memberi lebih bahagia.🙂

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s