sehari 10 ayat~hanya 1 minit

Hadis Nabi:

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Bacalah Al- Quran kerana ia akan datang pada Hari Akhirat kelak sebagai pemberi syafaat kepada tuannya.”

~Riwayat Muslim.

Al-Quran merupakan kalam Allah swt dan perlembagaan syariatnya yang kekal abadi. diturunkannya kepada manusia sebagai panduan dalam mengharungi kehidupan agar dapat mencapai kebahagiaan di dunia dan akhirat.

membaca Al-Quran merupakan satu ibadah yang boleh menghampirkan diri seseorang itu kepada Allah swt. pahalanya amatlah besar. antara yang selalu disebut-sebut ialah, sesiapa yang membaca satu huruf daripada Al-Quran, ganjarannya satu kebaikan dan sepuluh ganjaran yang sama dengannya.

semasa membaca Al-Quran, ianya hendaklah dilakukan dengan beradab sebagai menghormati kalimah Allah swt.  antaranya ialah seseorang itu hendaklah berada dalam keadaan suci (berwudhu’) dan membacanya di tempat yang bersih.

memulakan dengan membaca Ta’auwuz dan Basmallah, membaca dengan teliti dan perlahan. dan jagalah makhraj (bertajwid) serta memperelokkan suara sekadar termampu.

pembacaan Al-Quran yang paling baik ialah apabila difahami apa yang dibaca. dengan ini barulah seseorang itu akan dapat merasai nikmatnya yang sebenar. banyak kitab tafsiran yang dijual di pasaran. atau kita boleh saja rujuk di internet. download Al-Quran Explorer dan mulakanlah menghayati tiap baris ayatnya.

dengan kecanggihan zaman sekarang, Al-Quran boleh dibaca melalui laptop. ditambah pula dengan adanya iphone dan ipad, ianya lebih memudahkan.

semasa mengerjakan umrah tahun lepas, di dalam masjidil haram, duduk disebelah saya ialah seorang wanita yang sedang menyusukan anaknya. dalam masa yang sama dia tengah mengaji Al-Quran dengan tenang dan khusyuk. dia tidak menggunakan senaskah Al-Quran, tetapi sebuah ipad.

wahai sahabat…tiada alasan untuk kita memandang sepi mukjizat Al-Quran ini. janganlah dibiarkan 1 minit itu berlalu kosong. bangunlah! segera berwuduk. dan bacalah! insyaallah moga kita bersama mendapat kebaikkan darinya. mudah-mudahan.

Hadis Nabi:

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya : “Perumpamaan Mukmin yang membaca Al-Quran adalah seperti limau yang mempunyai bau yang harum dan rasanya sedap.

Manakala perumpamaan mukmin yang tidak membaca Al-Quran pula adalah seperti tamar yang tidak ada bau tetapi rasanya manis dan sedap.”

~ Riwayat Bukhari dan Muslim

 

ddmk: bersamalah kita amalkannya.. 🙂

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s