sedekah panjangkan umur

Hadis Nabi:

Dari Amru bin Auf r.a katanya Rasulullah SAW bersabda “Sesungguhnya sedekah seseorang Islam itu memanjangkan umur dan mencegahnya daripada mati dalam keadaan teruk dan Allah SWT pula menghapuskan dengan sedekah itu sikap sombong, takbur dan membanggakan diri (dari pemberiannya).”

~ Riwayat Bukhari.

sedekah yang wajib seperti zakat harta dan zakat fitrah semua orang sedia maklum. bahkan kalau tak sempat nak bayar zakat fitrah menjelang hari raya aidilfitri….memang sesuatu yang sangat memalukan.

sebagai orang islam, kita digalakkan memberi sedekah sebagai tanda bersyukur dengan segala nikmat yang dikurniakan oleh Allah swt.

sebab itulah menjadi pemandangan biasa tatkala hari jumaat, lihatlah meja yang disediakan oleh pihak masjid. penuh dengan buah pisang, bungkusan makanan, tong besar bekas air sirap dan kadang-kadang ada kuih dan nasi. selain pemberian daripada seseorang yang hajatnya tercapai, tak kurang juga yang sekadar memberi sedekah.

setiap sedekah yang dilakukan dengan ikhlas kerana Allah swt semata-mata akan diberikan ganjaran pahala. bahkan fadhilat atau kelebihan bersedekah adalah meliputi dunia dan akhirat.

~ faedah sedekah di dunia adalah seperti seseorang itu akan dimurahkan rezekinya oleh Allah swt, terhindar daripada bala bencana, dipanjangkan umur dan mencegah daripada kematian yang buruk.

orang yang selalu bersedekah akan dilindungi daripada ditimpa kemalangan yang menyebabkan kematian dalam keadaan yang ngeri atau mati dalam keadaan tidak beriman (su’ul khatimah). kerana sedekahnya itu sebenarnya membawa rahmat.

di samping itu ianya menghapuskan sifat sombong, takbur dan menunjuk-nunjuk dengan pemberiannya.

~ manakala faedahnya di akhirat pula ialah seseorang itu akan mendapat naungan daripada panas terik di padang Mahsyar dan mendapat perlindungan daripada api neraka. rasanya, dikalangan kita pernah mendengar kisah yang berlaku di zaman nabi iaitu:

seorang hamba Allah swt yang kaya tetapi sombong. suatu malam beliau telah menghulurkan sekeping roti kepada peminta sedekah yang kelaparan. apabila beliau meninggal dunia, sekeping roti itulah yang menjadi perisai setiap kali dia disambar api neraka. sedang pakaiannya habis rabak dan hangus.

dalam amalan bersedekah ini, kita perlu melakukannya dengan ikhlas kerana Allah swt, bukan mengharapkan balasan nama atau sekadar bersedekah kerana orang lain pun bersedekah.

 

# agar sedekah kita tidaklah menjadi sia-sia, Islam mengajarkan umatnya menyumbang dan bersedekah menepati erti ‘sedekah’ iaitu :

1. sedekahlah dengan barang yang disenangi penerimanya. Allah swt melarang bersedekah dengan benda yang tidak baik kerana bersedekah adalah ibadat dan tanda mensyukuri nikmat Allah swt.

2. sesuatu yang disedekahkan ialah yang halal, bukan haram atau subahat.

3. sunat bagi pemberi sedekah menderma daripada benda yang disukai dan disayanginya, tidak kira sama sedikit atau banyak sebagaimana firman Allah swt yang maksudnya: “Kamu tidak sekali-kali akan dapat mencapai hakikat kebajikan dan kebaktian yang sempurna sebelum kamu dermakan sebahagian daripada apa yang kamu sayangi. Dan apa jua yang kamu dermakan maka sesungguhnya Allah Maha Mengetahuinya.” (Ali-Imran:92)

4. bersedekahlah dengan disertai keikhlasan. selepas itu jangan mengungkit, merungut, membidas dan menyakiti hati orang yang menerima sedekah itu kerana perbuatan ini adalah haram dan pahalanya akan terhapus.

5. sedekah yang diberikan secara sembunyi lebih afdhal, ibarat tangan kanan yang memberi, tangan kiri tidak mengetahuinya.

 

~ di malaysia memang mudah untuk kita bersedekah. banyak surau dan masjid yang sentiasa menerima pemberian kita. tapi di qatar ni macam mana ye?

almaklumlah negara kaya….susah nak mencari orang miskin. apatah lagi jika kapasiti sedekah kita mungkin tak sebanyak mana.

tetapi kalau memang dah tertanam dalam diri sifat suka memberi…inilah kisah seorang sahabat kami. beliau dah 4 tahun tinggal di doha.

dia akan tapau nasi atau roti beberapa bungkus. kemudiannya dia akan keluar mencari pekerja am yang sedang menyapu sampah di tepi jalan atau yang sedang siram bunga kat tepi roundabout. disitulah dia menghulurkan sedekahnya dengan ikhlas dan sepenuh hati.

 

 

ddmk: bersedekahlah…kerana ia tidak mengurangkan harta.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s