doha berkabung…

DOHA, Mei 29 (The Peninsula): 19 orang, termasuk 13 kanak-kanak dan 4 guru wanita di pusat jagaan harian, mati di dalam api yang dahsyat di pusat membeli belah mewah Villaggio pada 11 pagi semalam.

2 orang anggota pertahanan awam yang terlibat dalam operasi menyelamat adalah antara mereka yang terbunuh, manakala 3 daripada 4 orang guru yang terkorban adalah warga Filipina. Kanak-kanak yang telah mati termasuk warga dari Eropah dan Arab.

Seorang ahli bomba sedang menjalani rawatan di unit kecemasan Hamad Medical Corporation (HMC) kerana dia mengalami kecederaan terbakar.

Ini adalah kali pertama dalam sejarah Qatar bahawa satu tragedi sebesar ini telah mengambil tempat di mana begitu ramai orang, majoriti daripada mereka kanak-kanak kecil, telah meninggal dunia.

Kanak-kanak yang telah mati termasuk 7 kanak-kanak perempuan dan 6 kanak-kanak lelaki. 17 orang cedera dalam kejadian itu dan 13 daripada mereka menerima rawatan di hospital. 4 telah dibenarkan pulang selepas rawatan.

Kebanyakan mangsa adalah dari Eropah tetapi mereka juga termasuk Filipina, Jepun dan Arab. Punca kebakaran masih tidak diketahui. Satu siasatan menyeluruh sedang dilakukan untuk menyiasat kejadian itu.

 

Menteri bagi Hal Ehwal Dalam Negeri, TYT Sheikh Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al Thani dan Menteri Kesihatan, TYT Abdullah bin Khaled Al Qahtani menyertai pegawai-pegawai kanan dari Kementerian Dalam Negeri untuk memberi butiran kejadian yang sangat tragis ini.

Kejadian itu mengejutkan seluruh negara, memaksa Kementerian untuk mengadakan satu taklimat kecemasan akhbar dalam apa yang boleh diterangkan sebagai sesuatu yang jarang berlaku. Editor kanan dari akhbar tempatan dalam bahasa Arab turut hadir pada taklimat berita.

Angka kematian meningkat kerana asap tebal dan haba yang melampau yang membuatkan operasi menyelamat amat sukar. Kebakaran itu disedari antara Pintu 3 dan Pintu 4.

Bilik operasi di Kementerian Dalam Negeri mendapat panggilan pertama pada 11,03 pagi dan Al Fazaa polis pasukan telah tiba di tempat kejadian tidak sampai 1 minit. Dalam tempoh empat minit kemudian, pasukan pertahanan awam juga tiba.

Pada 11:34 pagi, pasukan memadam kebakaran mendapat satu lagi panggilan yang berkata bahawa terdapat 20 kanak-kanak yang terperangkap di nurseri di dalam pusat membeli-belah, disyaki tempat berlakunya punca kebakaran.

Pasukan penyelamat tidak dapat langsung mengakses ke nurseri disebabkan asap tebal dan dalam haba yang sangat tinggi.

Maka keputusan telah diambil untuk melancarkan operasi berisiko dari atas bumbung, di mana 2 orang anggota pasukan penyelamat telah kehilangan nyawa mereka.

Pasukan memadam kebakaran dibahagikan kepada 2 kumpulan: salah seorang daripada mereka yang memberi tumpuan kepada operasi menyelamat, manakala pasukan lain ditugaskan untuk memindahkan orang ramai dari pusat membeli-belah.

Kakitangan pertahanan awam dan bomba dari Sail Al Wadi, Kawasan Perindustrian dan Al Aziziya menyertai operasi menyelamat dengan kekuatan 180 anggota.

Villaggio akan kekal ditutup sementara kerana siasatan sedang dijalankan.

Ditanya mengenai laporan bahawa penggera kebakaran dan penyembur air di pusat membeli-belah tidak berfungsi dengan baik semasa kejadian itu;

pengarah operasi Al Duhaimi berkata sebahagian daripada penyembur air berfungsi dan ada sebahagian yang tidak berfungsi disebabkan haba dan asap yang terlalu tebal.

Para menteri menyampaikan ucapan takziah yang mendalam kepada semua keluarga si mati dan berkata setiap aspek insiden itu akan disiasat. – The Peninsula.

 

~ Michael Orozco terduduk….dan kemudian pengsan. lelaki filipina ini menunggu dengan setianya selama 2 jam. tercari-cari kelibat adik perempuannya Maribel yang mengajar di pusat asuhan tersebut. namun, tempoh itu terlalu lama, adiknya telahpun meninggal dunia.

menurut Cindy Dacanay (gambar), Maribel ada menelefonnya semasa kebakaran itu dan memberitahu dia tidak akan meninggalkan kanak-kanak jagaannya.

 

~ ibu bapa mangsa yang pasrah dengan kejadian malang ini. hanya mampu menitiskan air mata…

 

 

 

Qatar mourns victims of shopping mall blaze

 

ddmk: sedih dan hiba…. 😦

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s