aidilfitri yang lalu…

 

hari ini 8 Zulkaedah 1433H. sungguhpun sudah seminggu bulan syawal meninggalkan kita namun saki baki manisnya beraya masih terasa di hati.

bersyukurlah kerana kita dapat meraikan syawal tahun ini. masih diberi peluang oleh Allah swt untuk kita berada dikalangan keluarga, sanak saudara dan sahabat handai dalam satu bulan Berhari raya.

seronoknya menjamu selera di open house setiap hujung minggu…itu tak termasuk lagi jika dalam satu hari tu sampai 3 buah rumah nak kena attend. boleh gantung kuali dibuatnya kan….🙂

walaupun kebanyakan tuan rumah menghidangkan makanan yang lebih kurang sama dengan rumah yang lain tetapi sebenarnya keseronokan berkumpul beramai-ramai itulah yang menjadi kunci kemeriahannya.

bagi perantau seperti kami, perasaan membuak-buak nak balik beraya di kampung halaman. jika di Malaysia semua orang sibuk membuat persiapan beraya, kami pula sibuk menghitung hari bila nak balik ke sana.

di penghujung ramadhan, orang berpusu-pusu di jalan tar dan sogo membeli baju raya, kuih raya, kasut raya, langsir raya dan pelbagai yang lain, sedang kami di sini hanya menunggu dengan sabar….cepatlah hari dan waktunya, dah tak terperi rasanya untuk balik ke kampung!

persiapan dibuat seringkas mungkin. abe matt hanya membeli sepasang baju melayu untuknya, sepasang baju kurung untuk saya, sedikit kuih raya, siapkan duit raya untuk mak dan ayah serta semua anak buah. tapi persiapan utama yang paling penting ialah….. tiket nak balik beraya….heheee….

kali ini tiket kapal terbang dah siap ditempah awal. takut kejadian yang sama seperti tahun lepas berulang lagi.

direct flight Qatar Airways dari Qatar ke Kuala Lumpur dah abis, jadi terpaksa naik flight Gulf Air yang transit di Bahrain. mujurlah saya dah balik Malaysia dahulu sebelum itu. hanya abe matt saja yang mengharungi 3 jam kekalutan di airport Doha dan tersadai selama 6 jam di airport Bahrain.

kemudiannya ditambah lagi melalui perjalanan selama 7 jam 30 minit, sebelum selamat tiba di Kuala Lumpur pada petang hari raya pertama!

itulah pengalaman pertama balik beraya dari luar negara, ingatkan hanya nak balik beraya naik bas dari puduraya saja yang perlu beli tiket awal, rupa-rupanya di luar negara pun sama laa… terutamanya di Qatar ni, selain orang kita yang nak balik beraya ada ramai juga bangsa asing yang  transit di Kuala Lumpur sebelum meneruskan perjalanan ke tempat lain.

haaaa….no wonder la kan…flight full house!

tahun ini abe matt hanya dapat cuti seminggu. itupun puas dia merayu kepada majikannnya. 7 hari itu dipergunakan sepenuhnya dengan menghabiskan masa hanya dengan keluarga terdekat sahaja.

namun, saya masih di sini…kL…sebab ‘majikan’ saya pun benarkan saya bercuti lamaaaaaa sikit…..hahahaaaa……

wah…wah…….bestnya… walaupun syawal dah abis tapi saya masih makan serdak kuih raya, tak termasuk lagi makan nasik impit, kuah kacang, lontong, nasik minyak, nasik tomato, rendang ayam…mee kari…laksa….nasik lemak…roti canai….teh tarik…kuih bakar…kuih koci…kek secret recipe….(kes balas dendam, sebab kat Qatar takde semua nih..ahahaaa…)

 

ddmk: home sweet home….abe matt..tunggu ye!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s