amalan harian mengikut sunnah

bagi saya dalam membuat entry tentang agama…ianya bukan sekadar nak buat post biasa. atau entry yang hanya nak penuhkan blog saja. dengan mengambil pesanan dari suami yang menyatakan:

“jika  hal yang berkaitan dengan agama ini, apa yang kita sebarkan itu…adakah kita amalkan? jangan tulis sesuatu untuk mengingatkan orang lain…sedangkan diri sendiri langsung tak buat.”

amaran ‘keras’ itu menjadi pedoman buat saya hingga sekarang. justeru apa saja entry di ruangan islam agamaku adalah lahir dari hati nurani saya…yang mana saya terlebih dahulu telah lakukannya…alhamdulillah.

terkini…saya terpanggil untuk berkongsi dengan pembaca tentang amalan harian mengikut sunnah Nabi junjungan besar kita, Nabi Muhammad s.a.w.

selalu kita dengar orang cakap ‘ikut sunnah Nabi’. tapi sunnah itu terlalu banyak. jadi perkongsian ini hanyalah amalan harian yang mudah dan ringkas saja, yang telah saya susun mengikut keperluan kita.

saya yakin ada pembaca di luar sana yang lebih arif dalam hal ini, maka jika ada kekhilafan dalam entry ini sila maklumkan kepada saya dengan segera… 🙂

1. sebelum tidur > beristighfar 3x > baca selawat Nabi; allahumma solli ala muhammad, wa ala ali muhammad  3x > baca surah al ikhlas 3x > zikir; subhanallah walhamdulillah hingga allahuakbar. berzikir hingga terlelap.

2. cara tidur > mengiring ke kanan, tangan kanan diletakkan di bawah pipi. atau tidur terlentang sambil kaki kanan di atas kaki kiri. jangan menggangkat kedua-dua tangan ke atas. sebaliknya satu tangan hendaklah diturunkan.

3. bangun tidur > sapu muka dengan tangan > baca doa bangun tidur > bersugi atau gosok gigi > menyemburkan air dari hidung setelah menyedutnya 3x

4. masuk bilik air > baca doa masuk tandas > langkah kaki kiri > keluar tandas kaki kanan. jika membuang hajat tutup kepala dengan kain atau tuala> baca doa keluar tandas.

5. pakai baju > mulakan dengan bismillahhirrahmanirrahim > sarung tangan kanan dahulu, bagi seluar dan kain,  sarung kaki kanan > untuk buka pakaian keluarkan tangan kiri dahulu,  juga kaki kiri untuk seluar atau kain.

6. pandang cermin > baca doa mengadap cermin.

7. keluar rumah > baca ayatul kursi atau 3Qul > mulakan langkah kaki kanan.

8. balik masuk rumah > baca bismillahhirrahmanirrahim di muka pintu dan bagi ucapan salam, walaupun tak ada orang di rumah.

9. makan > makanlah buah sebelum makan nasi > jangan makan daging dan ikan serentak, haiwan darat dan air tidak boleh dimakan serentak > mulakan makan dari sisi pinggan hingga ke tengah > jika minum air gunakan tangan kanan > selesai makan jilat jari dan berkumur.

10. makan buah delima > Nabi berpesan supaya kita makan buah delima sekurang-kurangnya sebulan sekali. kerana khasiat delima itu mengeluarkan racun dalam badan.

 

ddmk: insya Allah moga ada keberkatannya. bersamalah kita amalkan.

Advertisements

One response to “amalan harian mengikut sunnah

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s