Tak perlu bawa kad perbankan untuk keluarkan duit di mesin atm.

File:QNB-logo.jpg

Qatar National Bank (QNB) baru-baru ini telah melancarkan satu sistem baharu bagi pengeluaran wang di mesin atm. Ianya satu sistem yang julung kali akan digunakan di Qatar.

Inisiatif ini datang sebagai sebahagian daripada komitmen QNB untuk menggunakan teknologi inovatif dan canggih untuk menyampaikan perkhidmatan yang berkualiti premium kepada pelanggan dengan cara yang selamat, cepat, dan mudah.

Teknologi IrisGuard adalah berdasarkan kepada fakta bahawa setiap mata manusia adalah berbeza dan memberikan pengecam unik untuk setiap orang di dunia.

Ia memetakan ciri-ciri yang berbeza daripada iris manusia dan memberikan pengenalan biometrik peribadi yang tepat, cepat dan selamat.

Iris mata adalah sepuluh kali lebih tepat berbanding cap jari.

Pelanggan hanya perlu melihat ke dalam kamera terbina, yang secara automatik akan mengimbas Iris dan akaun bank akan dibuka.

Sistem ini dibina untuk menangkap imej iris yang berkualiti tinggi; dan kemudiannya dipadankan dengan pangkalan data dalam masa kurang daripada dua saat.

Imej iris yang digunakan tidak boleh disalin, diklon, atau dicuri. inilah yang akan menjamin transaksi perbankan yang selamat bagi pelanggan.

Setiap cawangan QNB akan mempunyai mesin atm yang dipasang dengan sistem pengesahan biometrik bermula Oktober 2015.

Perkhidmatan ini memberikan pelanggan keselesaan untuk mengesahkan diri mereka sendiri tanpa menggunakan kad perbankan atau nombor PIN.

Juga tidak mendatangkan masalah jika sekiranya kad perbankan hilang atau tertinggal di rumah.

*sumber: Gulf Times

ddmk: pastikan bawa kad QID untuk kali pertama buka akaun.

Advertisements

Part 2: Souq Waqif Spring Festival 2015

Spring Festival berlangsung dari tarikh 23hb januari hinggalah 6hb februari.

dalam tempoh 15 hari tersebut acara akan bermula setiap hari pada pukul 4 petang hingga 6 petang. berhenti seketika untuk memberi laluan kepada solat maghrib selama 45 minit.

selepas itu pertunjukan diteruskan sehinggalah pukul 9.30 malam.

disebabkan sambutannya hanyalah setahun sekali, rugi kalau tak saksikan keseluruhan perarakannya.

~ kunjungan kali kedua ini bertambah meriahnya sebab…sampai je..acara pun bermula..yeayyyy..

DSC_5358

DSC_5344

DSC_5372

~ sessi malam pulak..

DSC_5395

DSC_5409

DSC_5417

DSC_5455

~ kuda kepang versi arab..

DSC_5425

DSC_5426

DSC_5430

inilah yang ditunggu-tunggu. melihat dan menghayati budayanya. mendengar paluan kompangnya. rentak lengok tariannya, terasa sungguh indah berada dalam suasana hiburan masyarakat di sini.

tak perlu tarian yang melalaikan, tiada percampuran bukan muhrim dalam persembahan. jika adapun melibatkan kaum wanita, mereka takkan dilihat menari bersama lelaki di pentas.

dan satu lagi…alunan selawat ke atas Nabi bergema sebagai pemula acara.

ddmk: penutup tirai, penat tapi berbaloi-baloi..

Part1: Souq Waqif Spring Festival 2015

walaupun telah berlangsung Spring Festival pada bulan januari lalu, rasa terkilan pulak kalau tak berkongsi dengan pembaca tentangnya.

apatah lagi setiap kali festival yang dianjurkan akan mempamerkan aktiviti yang berbeza.

sambutan selama 2 minggu diserikan dengan pelbagai acara menarik untuk tontonan pengunjung.

persembahan teater untuk kanak-kanak, persembahan kebudayaan arab, konsert, beraneka peragaan kostum dan perarakan di sekitar souq.

namun ada kelainannya kali ini. yang membuatkan kami teruja sangat nak tengok. iaitu kehadiran 3 ekor dolphin yang didatangkan khas daripada Rusia.

~ dengan tiket berharga 50 riyal seorang, dapat tengok dolphin ni selama sejam dengan macam-macam aksi.

DSC_5068

DSC_5095

~ kali pertama dapat saksikan nyanyian dan tarian qatari.

DSC_5298

DSC_5301

~ perarakan di sekitar souq waqif

DSC_5303

DSC_5309

DSC_5316

DSC_5317

DSC_5319

~ selesai pertunjukan, kami pekena kopi klasik turki. diiringi dengan manisan baklava. digoda pulak nak merasa aiskrim turki, hmmm..terangkat aihhh…

DSC_5331

ddmk: bersambung jelajah part 2

hello..home delivery please..

IMG_2644

minggu pertama berada di sini pada bulan julai 2011, kami mencuba buat pertama kalinya home delivery.

bukan order pizza, bukan burger king, bukan kfc atau mc donald…tapi order steak!

pengalaman order steak 2 set tu masih segar diingatan. satu steak dimasak medium-well dan satu lagi medium. masih panas suam lagi semasa dihantar oleh staff Applebees.

maklumatnya kami perolehi dari buku pengenalan tentang Qatar yang dibekalkan oleh majikan suami untuk pekerja baru.

hasil membelek buku tersebut barulah diketahui rupanya hampir 90% restoren menawarkan perkhidmatan penghantaran ke rumah. namun ianya bergantung kepada zon penghantaran.

teringin nak steak Applebees, burger Chilis, spaggeti TGI Friday, nasi biryani, nasi bukhara, nasi arab, nasi mandy, makanan thai, makanan india dan segala jenis rangkaian fast food? dial saja..

nak makan aiskrim, cheese cake, chocolate cake, crepe strawberry atau nak minum milkshake, hot chocolate, jus buah-buahan segar? dial saja..

ada masanya saya tak buat sarapan, makanya order nasi goreng, bihoon goreng, sandwich pun boleh dihantar ke rumah.

bila terasa nak supper, pesan la teh tarik 2 cawan dan roti nan 2 keping…juga sampai depan pintu.

IMG_3526

itu tidak termasuk lagi kedai makanan yang banyak di sekitar kawasan perumahan.

nak makan tomyam? somtam? ikan kerapu goreng 3 rasa, udang goreng tepung..kangkung belacan. call restoren thai smile. dalam masa 30 minit dah terhidang semuanya depan mata.

the best part is masih panas berasap semuanya. sama seperti makan di restoren.

tahun 2015 saya dah jadi ‘pakar’ bab home delivery ni…

jika kelazimannya hanya order makanan, kini barang runcit pun dipesan melalui telefon.

kehabisan bawang, kentang, tepung, gula dan barang dapur tak jadi masalah. tak perlu ke kedai lagi.

kadang-kadang hanya order cili api 3 riyal, roti sebungkus, dan sebotol pepsi..tak sampai 15 minit barang dah sampai rumah.

betapa mudahnya…siapkan fulusnya sahaja..hehee..

ddmk: what a wonderful life.. 🙂

‘tabuh’ berdentum dikala senja

kawasan tempat tinggal kami terletak dalam kawasan doha. hanya 30 minit ke airport, 15 minit ke muzium, 10 minit ke pantai cornihce, 10 minit ke hotel concorde, 8 minit ke souq waqif.

memang dilingkungi kemudahan yang banyak..dan juga tak ketingalan…sesak!

suatu hari lewat senja di bulan ramadhan, saya tengah sibuk menghidang makanan nak berbuka, tiba-tiba terdengar bunyi dentuman.

walaupun tidaklah terlalu kuat bunyinya tapi agak jelas kedengaran bunyi macam bom meletup. ishh..bom?

sepantas kilat jugaklah saya bertanya kepada suami. dan dengan selambanya suami menjelaskan itu adalah bunyi tembakan meriam, tanda dah masuk waktu untuk berbuka puasa.

keesokan harinya bermulalah adegan pujuk memujuk. saya teringin sangat nak tengok suasana tu. mintak suami bawakan ke tempat ‘bunyi meriam’..hehee..

apabila sampai lokasinya, dah ramai orang yang mengelilingi pagar keselamatan. walaupun tidaklah menjadi tumpuan warga kota, tapi nampak gayanya mereka semua tak sabar menunggu…termasuklah kami.

~ meriam yang digunakan adalah dari jenis Meriam katak atau juga dikenali sebagai Howitzer adalah sejenis artileri yang memiliki ciri-ciri laras yang pendek dan menggunakan cas letupan yang kecil.

IMG_3792

IMG_3785

~ tempatnya berhampiran dengan central pos office.

IMG_3788

~ minit-minit terakhir sebelum waktu azan, anggota tentera yang bertugas dah bersedia. kami semua pun tutup telinga. wahidd…istnain…thalasaaaa…

IMG_3786

IMG_3784

bommmmm…..bunyi yang sangat kuat mengegarkan gegendang telinga. terasa ‘shockwave’ sampai ke muka. asap memenuhi ruang, berterbangan debu-debu pasir di sekitarnya.

sepanjang bulan ramadhan meriam inilah yang berbunyi. walaupun hanya sedas sahaja tapi dah cukup merasai kegembiraan meraikan waktu buka puasa di qatar.

ddmk: lokasi meriam ramadhan telah beralih ke state grand mosque.