Terkini: Yayasan Pahang Beri Bantuan Kepada Pelajar Di Mesir dan Jordan.

KUANTAN – Pelajar tajaan Yayasan Pahang di Mesir dan Jordan akan menerima bantuan kewangan tambahan bersifat sementara bagi mengurangkan beban kewangan ekoran kesan kejatuhan mata wang ringgit pada masa kini.

Menteri Besar Pahang Datuk Seri Adnan Yaakob berkata pelajar di Mesir akan menerima bantuan tambahan sebanyak RM3,000 setahun, menjadikan jumlah keseluruhan tajaan kepada RM9,000 manakala bagi pelajar di Jordan ditambah RM5,000 menjadikan jumlah tajaan RM25,000.

“Bagaimanapun, pemberian bantuan tambahan ini akan dikaji semula apabila nilai mata wang ringgit kembali pulih,” katanya semasa berucap pada Majlis Pengurniaan Anugerah Cemerlang dan Khatam Hafazan serta Perasmian Program Tafaqquh Fiddin Negeri Pahang di sini, semalam.

Pengurniaan anugerah cemerlang itu disempurnakan Tengku Mahkota Pahang Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah. Turut hadir Tengku Puan Pahang Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah.

Buat masa ini, Yayasan Pahang menaja 70 pelajar di Mesir dan 53 pelajar di Jordan.

*sumber: mynewshub

~ bila ringgit jatuh ada yang senyum ada yang termenung. walaupun ianya memberi kesan yang baik bagi sesetengah golongan, hakikatnya ini memberi impak negatif kepada pelajar yang menyambung pengajian di luar malaysia.

tabahlah adik-adik sekalian. moga matawang kita kembali mengukuh.

ddmk: hari ini Rm1 = Usd 4.10

Advertisements

hello..home delivery please..

IMG_2644

minggu pertama berada di sini pada bulan julai 2011, kami mencuba buat pertama kalinya home delivery.

bukan order pizza, bukan burger king, bukan kfc atau mc donald…tapi order steak!

pengalaman order steak 2 set tu masih segar diingatan. satu steak dimasak medium-well dan satu lagi medium. masih panas suam lagi semasa dihantar oleh staff Applebees.

maklumatnya kami perolehi dari buku pengenalan tentang Qatar yang dibekalkan oleh majikan suami untuk pekerja baru.

hasil membelek buku tersebut barulah diketahui rupanya hampir 90% restoren menawarkan perkhidmatan penghantaran ke rumah. namun ianya bergantung kepada zon penghantaran.

teringin nak steak Applebees, burger Chilis, spaggeti TGI Friday, nasi biryani, nasi bukhara, nasi arab, nasi mandy, makanan thai, makanan india dan segala jenis rangkaian fast food? dial saja..

nak makan aiskrim, cheese cake, chocolate cake, crepe strawberry atau nak minum milkshake, hot chocolate, jus buah-buahan segar? dial saja..

ada masanya saya tak buat sarapan, makanya order nasi goreng, bihoon goreng, sandwich pun boleh dihantar ke rumah.

bila terasa nak supper, pesan la teh tarik 2 cawan dan roti nan 2 keping…juga sampai depan pintu.

IMG_3526

itu tidak termasuk lagi kedai makanan yang banyak di sekitar kawasan perumahan.

nak makan tomyam? somtam? ikan kerapu goreng 3 rasa, udang goreng tepung..kangkung belacan. call restoren thai smile. dalam masa 30 minit dah terhidang semuanya depan mata.

the best part is masih panas berasap semuanya. sama seperti makan di restoren.

tahun 2015 saya dah jadi ‘pakar’ bab home delivery ni…

jika kelazimannya hanya order makanan, kini barang runcit pun dipesan melalui telefon.

kehabisan bawang, kentang, tepung, gula dan barang dapur tak jadi masalah. tak perlu ke kedai lagi.

kadang-kadang hanya order cili api 3 riyal, roti sebungkus, dan sebotol pepsi..tak sampai 15 minit barang dah sampai rumah.

betapa mudahnya…siapkan fulusnya sahaja..hehee..

ddmk: what a wonderful life.. 🙂

akan tiba masanya balik malaysia sebulan sekali..

good newsss….berita baikkkk…berita yang ditunggu-tunggu kehadirannya.

penerbangan tambang murah doha-kuala lumpur!! 🙂

Asia’s low-cost carriers expanding on Mideast route network

sekiranya nak melancong ke negara Gcc di sekitar doha seperti dubai, bahrain, oman, turki di sini ada low cost flight iaitu flydubai.

tambang pergi balik Doha-Dubai bulan ini berharga Qr530 seorang berbanding harga yang ditawarkan oleh Qatar Airways dan Emirates.

bagi rakyat Filipina pula dah ada alternatif lain untuk kembali ke kampung halaman dengan adanya Cebu Pacific Airline yang menawarkan tambang 60% lebih murah.

promo bulan ni hanya Qr599 untuk Doha-Manila dengan kekerapan penerbangan 2 kali seminggu.

selama ni kami selalu berharap agar Air Asia X dapat kelulusan landing kat sini. tapi masih tak jugak kunjung tiba.

terkini Singapore’s Scoot sebuah syarikat penerbangan tambang murah Asia yang dimiliki oleh Singapore Airlines merancang untuk melakukan penerbangan jarak jauh ke destinasi Timur Tengah.

Dubai, Abu Dhabi atau Doha menjadi destinasi pilihannya dengan menggunakan pesawat baru Boeing 787 Dreamliner dengan jenama flyscoot.com.

menurut CEO flyscoot.com persiapan rapi sedang giat dijalankan oleh pihak syarikat.

sekiranya Qatar memberi kebenaran kepada Singapore’s Scoot untuk laluannya Singapore-Doha, alangkah bahagianyaaaaa…biarlah kami jadi kumpulan pertama naik flight tu..hahaaa…

bagi kenalan yang berasal dari Johor Bahru..inilah peluang keemasan anda. semakin mudah dan murah nak balik kampung.

sementara bagi yang lain, keperluan transit di singapore tidaklah mengundang masalah sebab tak jauh dari tanahair kita. seberang tambak je..

sama ada flyscoot.com ada flight seterusnya ke KLIA2 atau kita teruskan dengan flight Air Asia, itu masih belum ada maklumatnya.

andainya semua ini menjadi kenyataan, tahun hadapan bolehlah buat planning 2in1.

kita pilih masa transit 6 – 8 jam atau lebih kat pulau temasik tu, dannn… kita singgah di USS sekejap..ok tak?

the best planning everrrr..yessss!

*sumber: Gulf Times

ddmk: moga dipercepatkanlah…tak sabar dah ni

nasi biryani paling memukau

sebelum ini telah dikongsikan jjcm kami dalam entry ‘nasi arab paling sedap’, ‘makanan thai terbaik’, ‘restoren anak melaka di qatar’, ‘kita serumpun’ dan ‘restoren thai chi’  serta banyak lagi review tentang makan-makan dalam ruangan Santap.

kali ini nak bagi fully recommendation kalau nak merasa kesedapan nasi biryani basmathi resepi India Utara dan Moghul di Restoren Royal Tandoor.

restoren ini mempunyai cawangannya di Ezdan Mall, Souq Waqif, Souq Wakrah, Al Sadd, Al Khor Mall dan The Pearl.

kalau mengikut selera kami…di sinilah nasi biryani yang paling sedap.

IMG_0341

IMG_0340

~ khas untuk bulan ramadhan, buah-buahan dan cucur kentang diberi percuma.

IMG_0322

~ roti panas-panas baru masak, dihidang bersama hummus.

IMG_1668

~ pilih menu ni- Gush Dum Lamb…fuhhh..2 thumbs up!!

IMG_0327

IMG_0329

harga makanan pilihan kami berharga 62 Riyal semangkuk. nampak je mangkuk tu kecik..tapi percayalah, takkan abis makan sorang..melainkan anda betul-betul lapar.

jika anda datang berpasangan dan makan nasi tak bertambah, order semangkuk tu pun dah cukup untuk berdua.

ddmk: harga yang berpatutan dan puas makan..

‘tabuh’ berdentum dikala senja

kawasan tempat tinggal kami terletak dalam kawasan doha. hanya 30 minit ke airport, 15 minit ke muzium, 10 minit ke pantai cornihce, 10 minit ke hotel concorde, 8 minit ke souq waqif.

memang dilingkungi kemudahan yang banyak..dan juga tak ketingalan…sesak!

suatu hari lewat senja di bulan ramadhan, saya tengah sibuk menghidang makanan nak berbuka, tiba-tiba terdengar bunyi dentuman.

walaupun tidaklah terlalu kuat bunyinya tapi agak jelas kedengaran bunyi macam bom meletup. ishh..bom?

sepantas kilat jugaklah saya bertanya kepada suami. dan dengan selambanya suami menjelaskan itu adalah bunyi tembakan meriam, tanda dah masuk waktu untuk berbuka puasa.

keesokan harinya bermulalah adegan pujuk memujuk. saya teringin sangat nak tengok suasana tu. mintak suami bawakan ke tempat ‘bunyi meriam’..hehee..

apabila sampai lokasinya, dah ramai orang yang mengelilingi pagar keselamatan. walaupun tidaklah menjadi tumpuan warga kota, tapi nampak gayanya mereka semua tak sabar menunggu…termasuklah kami.

~ meriam yang digunakan adalah dari jenis Meriam katak atau juga dikenali sebagai Howitzer adalah sejenis artileri yang memiliki ciri-ciri laras yang pendek dan menggunakan cas letupan yang kecil.

IMG_3792

IMG_3785

~ tempatnya berhampiran dengan central pos office.

IMG_3788

~ minit-minit terakhir sebelum waktu azan, anggota tentera yang bertugas dah bersedia. kami semua pun tutup telinga. wahidd…istnain…thalasaaaa…

IMG_3786

IMG_3784

bommmmm…..bunyi yang sangat kuat mengegarkan gegendang telinga. terasa ‘shockwave’ sampai ke muka. asap memenuhi ruang, berterbangan debu-debu pasir di sekitarnya.

sepanjang bulan ramadhan meriam inilah yang berbunyi. walaupun hanya sedas sahaja tapi dah cukup merasai kegembiraan meraikan waktu buka puasa di qatar.

ddmk: lokasi meriam ramadhan telah beralih ke state grand mosque.