10 Negara Paling Kaya Di Dunia.

Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) adalah sebuah organisasi antarabangsa yang menyelia sistem kewangan dunia mengikut polisi makroekonomi sesebuah negara.

Berdasarkan data perbandingan populasi yang diperoleh daripada IMF pada 15 Jun 2015, ketahui 10 negara yang dianggap paling kaya di dunia.

10. Hong Kong

Hong Kong

9. Switzerland

Switzerland

8. San Marino

San Marino

7. Emiriah Arab Bersatu. (UAE)

Emiriah Arab Bersatu

6. Norway

Norway

5. Kuwait

Kuwait

4. Brunei

Brunei

3. Singapura

Singapura

2. Luxembourg

Luxembourg

1. Qatar

Qatar

*sumber: astro awani

~ Pada tahun 2010 Qatar menduduki tempat pertama sebagai negara terkaya di dunia berdasarkan perdapatan per kapita yang mencapai US$ 109,881.00. Perkembangan ekonominya meningkat sehingga 19.40% paling tinggi di dunia.

Kini setelah 5 tahun, negara ini masih mengungguli senarai negara paling kaya di dunia.

ddmk: harga barang naik, rumah sewa naik, yuran sekolah naik..petrol je yang tak naik..

Advertisements

Terkini: Raja Zarith Sofiah Bantu Pelajar Di UK

London- Permaisuri Johor, Raja Zarith Sofiah Sultan Idris Shah yang kini berada di United Kingdom selama seminggu bersama dua anakandanya, Tunku Laksamana Johor, Tunku Abdul Jalil dan Tunku Tun Aminah, menyedari bebanan kewangan yang dihadapi oleh pelajar malaysia dengan kejatuhan nilai ringgit.

Baginda memaklumkan sesuatu mesti dilakukan untuk menolong mereka meringankan masalah kewangan.

“Tidak cukup sekadar tahu masalah mereka, tapi tidak berbuat apa-apa,” kata baginda dalam satu pertemuan, di sini baru-baru ini.

Justeru didalam Facebook baginda, Raja Zarith Sofiah menyuarakan keprihatinannya dan menawarkan bantuan: “Kepada rakyat Malaysia yang tinggal dan belajar di UK, tolong beritahu saya bagaimana saya boleh membantu. Adakah lembaga atau pertubuhan pelajar yang boleh membantu pelajar yang memerlukan bantuan kewangan?”

Baginda memberi jaminan, akan bermesyuarat dan mendapatkan pandangan pihak tertentu mengenai cara terbaik untuk membantu pelajar terbabit kerana dana yang mahu dikumpul harus dikendalikan dengan baik sebagai amanah dan tidak boleh disalahgunakan.

*sumber: berita harian online

~ alhamdulillah..selain Yayasan Pahang yang membantu pelajar tajaan mereka di Mesir dan Jordan, kini Permaisuri Johor pula menunjukkan sifat keperihatinan yang tinggi dengan usahanya menolong pelajar malaysia yang menetap di UK. dengan perkembangan ini diharap adik-adik di UK akan segera menghubungi Majlis Pelajar Malaysia untuk tindakan lanjut.

semoga akan banyak lagi bantuan dihulurkan kepada pelajar-pelajar yang berada di negara lain.

ddmk: hari ini RM 1 = Usd 4.17

Terkini: Yayasan Pahang Beri Bantuan Kepada Pelajar Di Mesir dan Jordan.

KUANTAN – Pelajar tajaan Yayasan Pahang di Mesir dan Jordan akan menerima bantuan kewangan tambahan bersifat sementara bagi mengurangkan beban kewangan ekoran kesan kejatuhan mata wang ringgit pada masa kini.

Menteri Besar Pahang Datuk Seri Adnan Yaakob berkata pelajar di Mesir akan menerima bantuan tambahan sebanyak RM3,000 setahun, menjadikan jumlah keseluruhan tajaan kepada RM9,000 manakala bagi pelajar di Jordan ditambah RM5,000 menjadikan jumlah tajaan RM25,000.

“Bagaimanapun, pemberian bantuan tambahan ini akan dikaji semula apabila nilai mata wang ringgit kembali pulih,” katanya semasa berucap pada Majlis Pengurniaan Anugerah Cemerlang dan Khatam Hafazan serta Perasmian Program Tafaqquh Fiddin Negeri Pahang di sini, semalam.

Pengurniaan anugerah cemerlang itu disempurnakan Tengku Mahkota Pahang Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah. Turut hadir Tengku Puan Pahang Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah.

Buat masa ini, Yayasan Pahang menaja 70 pelajar di Mesir dan 53 pelajar di Jordan.

*sumber: mynewshub

~ bila ringgit jatuh ada yang senyum ada yang termenung. walaupun ianya memberi kesan yang baik bagi sesetengah golongan, hakikatnya ini memberi impak negatif kepada pelajar yang menyambung pengajian di luar malaysia.

tabahlah adik-adik sekalian. moga matawang kita kembali mengukuh.

ddmk: hari ini Rm1 = Usd 4.10

akan tiba masanya balik malaysia sebulan sekali..

good newsss….berita baikkkk…berita yang ditunggu-tunggu kehadirannya.

penerbangan tambang murah doha-kuala lumpur!! 🙂

Asia’s low-cost carriers expanding on Mideast route network

sekiranya nak melancong ke negara Gcc di sekitar doha seperti dubai, bahrain, oman, turki di sini ada low cost flight iaitu flydubai.

tambang pergi balik Doha-Dubai bulan ini berharga Qr530 seorang berbanding harga yang ditawarkan oleh Qatar Airways dan Emirates.

bagi rakyat Filipina pula dah ada alternatif lain untuk kembali ke kampung halaman dengan adanya Cebu Pacific Airline yang menawarkan tambang 60% lebih murah.

promo bulan ni hanya Qr599 untuk Doha-Manila dengan kekerapan penerbangan 2 kali seminggu.

selama ni kami selalu berharap agar Air Asia X dapat kelulusan landing kat sini. tapi masih tak jugak kunjung tiba.

terkini Singapore’s Scoot sebuah syarikat penerbangan tambang murah Asia yang dimiliki oleh Singapore Airlines merancang untuk melakukan penerbangan jarak jauh ke destinasi Timur Tengah.

Dubai, Abu Dhabi atau Doha menjadi destinasi pilihannya dengan menggunakan pesawat baru Boeing 787 Dreamliner dengan jenama flyscoot.com.

menurut CEO flyscoot.com persiapan rapi sedang giat dijalankan oleh pihak syarikat.

sekiranya Qatar memberi kebenaran kepada Singapore’s Scoot untuk laluannya Singapore-Doha, alangkah bahagianyaaaaa…biarlah kami jadi kumpulan pertama naik flight tu..hahaaa…

bagi kenalan yang berasal dari Johor Bahru..inilah peluang keemasan anda. semakin mudah dan murah nak balik kampung.

sementara bagi yang lain, keperluan transit di singapore tidaklah mengundang masalah sebab tak jauh dari tanahair kita. seberang tambak je..

sama ada flyscoot.com ada flight seterusnya ke KLIA2 atau kita teruskan dengan flight Air Asia, itu masih belum ada maklumatnya.

andainya semua ini menjadi kenyataan, tahun hadapan bolehlah buat planning 2in1.

kita pilih masa transit 6 – 8 jam atau lebih kat pulau temasik tu, dannn… kita singgah di USS sekejap..ok tak?

the best planning everrrr..yessss!

*sumber: Gulf Times

ddmk: moga dipercepatkanlah…tak sabar dah ni

cadangan diterima!

Cadangan Hanya JPJ keluarkan nombor plat.

Elakkan pemilik kenderaan langgar undang-undang.

AB. AZIZ KAPRAWI

BATU PAHAT 14 Nov. – Kementerian Pengangkutan bercadang menjadikan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) sebagai agensi tunggal yang diberikan kuasa mengeluarkan nombor plat kenderaan di negara ini.

Timbalan Menterinya, Datuk Ab. Aziz Kaprawi berkata, pihaknya akan mengkaji semula pelaksanaan itu agar semua kenderaan menggunakan nombor plat yang seragam meliputi jenis dan saiz.

Menurutnya, langkah tersebut bertujuan untuk mengelak pemilik kenderaan menggunakan nombor plat yang pelbagai sehingga melanggar undang-undang yang ditetapkan.

“Ketika ini, pemilik kenderaan dibenarkan membuat nombor plat sendiri sehingga ada segelintirnya menyalahgunakan kelebihan itu dengan menggunakan huruf dan nombor yang bersambung. Tindakan itu turut menyukarkan pihak berkuasa lain melaksanakan tugas penguatkuasaan kerana terdapat kekeliruan ketika mengesan nombor plat yang pelbagai,” katanya selepas menyampaikan Wang Pendahuluan Pembiayaan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) Parlimen Sri Gading, di sini hari ini.

Ab. Aziz berkata, sekiranya cadangan tersebut diluluskan, langkah berkenaan akan dilaksanakan dalam masa terdekat supaya hanya JPJ yang mengeluarkan nombor plat kenderaan.

“Kaedah ini telah dilaksanakan di beberapa negara termasuk United Kingdom, Singapura dan Indonesia yang menggunakan nombor plat seragam tanpa bentuk yang pelbagai.

“Selain itu, kepelbagaian nombor plat yang digunakan pemilik di negara ini menyebabkan mereka gagal diambil tindakan sekiranya melanggar had laju atau lampu merah,” katanya sambil memberitahu pihaknya turut akan mengkaji semula kaedah dan tatacara pelaksanaan penguatkuasaan serta operasi JPJ supaya dijalankan secara berhemah, teratur dan tidak menyebabkan kesesakan jalan raya.

“Kajian ini penting bagi memastikan kelancaran lalu lintas tidak terhalang selain pengguna jalan raya pula tidak terperangkap dalam kesesakan akibat operasi penguatkuasaan yang dijalankan,” katanya.

~ sumber :Utusan Online

cadangan saya dalam isu berkaitan dibuat awal 12 jam dari artikel Utusan ini. sila baca entry jpj oh jpj..

buat pak menteri usah buang masa untuk mengkaji. jika negara lain sudah melaksanakannya kita bila lagi?

ddmk: melihat dari jauh..

%d bloggers like this: